Sunati acum!

 

0771.122.122

 

Natura Medic

Ultimele articole

Tinctura de paducel

vezi detalii »

Tulburarile de somn in legatura cu respiratia

  • Tulburarile de somn in legatura cu respiratia
vezi detalii »

Ceai adjuvant pentru afectiuni ale tiroidei

  • Ceai adjuvant pentru afectiuni ale tiroidei
vezi detalii »

Ultimele articole

Procedura de curatare a ficatului si a vezicii biliare (Dr. Andreas Moritz)

Procedura de curatare a ficatului si a vezicii biliare (Dr. Andreas Moritz) http://suntsanatos.ro/cure/procedura-de-curatare-a-ficatului-si-a-vezicii-biliare-dr-andreas-moritz.html   Una dintre cele mai importante şi eficiente proceduri în vederea îmbunătăţirii sănătăţii dumneavoastră este curăţarea ficatului şi a vezicii biliare. Acestă procedură durează ...

citeste »

Acidoza metabolica

 
Acidoza metabolica


Comanda acum!
0771.122.122
Contacteaza-ne!

               Acidoza metabolica este o tulburare clinica caracterizata prin cresterea aciditatii plasmei. Trebuie considerata un semn al unei afectiuni de fond. Un acid este o substanta care poate dona ioni de hidrogen, iar o baza este o substanta care poate accepta ioni de hidrogen, in functie de sarcina acesteia. Acizii puternici sunt cei care sunt complet ionizati in fluidele corpului, iar acizii slabi sunt cei care sunt incomplet ionizati in fluidele corpului. Acidul clorhidric este considerat un acid puternic deoarece este prezent doar in forma ionizata complet in corp, iar acidul carbonic este un acid slab deoarece este inoizat incomplet.

            In fluidele corpului concentratia de hidrogen este mentinuta cu limite strinse, valoarea normala fiind 40 mEq/l. Reglarea strinsa a concentratiei de ioni de hidrogen este cruciala pentru activitatea normala a celulelor deoarece hidrogenul in concentratii mari poate lega strins proteinele, incluzind enzimele si afecteaza functia acestora.

In mod normal acizii sunt mentinuti la valori normale in corp prin:

  • -tamponarea prin sisteme tampon intra si extracelulare
  • -ventilatia alveolara care controleaza presiunea partiala a CO2
  • -excretia renala a ionilor de hidrogen.


          Simptomele acidozei metabolice nu sunt specifice. Centrul respirator din creier este stimulat si se dezvolta hiperventilatia pentru a compensa acidoza. Ca rezultat pacientii acuza diferite grade de dispnee. Copii mai ales prezinta greata, varsaturi si scaderea apetitului. Anamneza clinica este importanta pentru a stabili etiologia. Aceasta poate cuprinde: diaree, diabet zaharat, alcoolism, infometare, poliurie, sete, durere epigastrica in cetoacidoza diabetica, poliurie, anorexie, prurit in insuficienta renala, intoxicatie cu salicilati, acetazolamida, metanol, etilenglicol.

          Tratamentul acidozei metabolice acute prin alcali este indicat pentru a creste si mentine pH-ul plasmei peste 7. 2. Bicarbonatul de sodiu este agentul cel mai folosit pentru a corecta acidoza metabolica. Administrarea cantitatii adecvate este calculata dupa o formula. Consecinte ale terapiei cu alcaline sunt hipernatremia, hiperosmolaritatea si incarcarea de volum. Se pot folosi diureticele de ansa in aceste circumstante. Alte forme de alcali care se mai pot administra sunt carbicarb (un amestec equimolar de bicarbonat si carbonat de sodiu), THAM (o solutie fara sodiu alcalinizanta care contine tromethamina) aceasta tamponeaza acizii si limiteaza generarea de CO2, este folosita pentru situatii severe, bicarbonatul oral poate fi administrat in formele acute ale acidozei si cele cronice sub forma de tablete de bicarbonat, citrati de sodiu sau potasiu.

          In general acidoza metabolica este bine tolerata pina cind pH-ului singelui atinge 7. 2. Aceasta valoare implica complicatii cardiovasculare, incluzind depresie miocardica, vasodilatatie, scaderea debitului cardiac cu hipotensiune. Daca nu este tratata acidoza metabolica cronica prezinta sechele importante. Complicatia de lunga durata cea mai importanta este boala osoasa: osteomalacia si osteopenia. Acidoza metabolica cronica creste rata distrugerii muschilor scheletici, catabolismul crescut contribuind la pierderea masei musculare si slabiciune.

          Concentratia de hidrogen in corp este mentinuta cu limite strinse, valoarea normala fiind 40 mEq/l. Reglarea strinsa a concentratiei de ioni de hidrogen este cruciala pentru activitatea normala a celulelor deoarece hidrogenul in concentratii mari poate lega strins proteinele, incluzind enzimele si afecteaza functia acestora.
Cel mai important sistem tampon extracelular este HCO3-/H2CO3. Unul dintre factorii care face acest sistem foarte eficient este posibilitatea de a controla PaCO2 prin modificarea ventilatiei. Functia acestui sistem este reprezentata de reactia:
H2O+CO2=H2CO3=H+ +HCO3-
Din aceasta reactie, cresterea dioxidului de carbon duce reactia la dreapta, in timp ce scaderea CO2 o duce la stinga. Adaugarea de acid in corp determina consumarea HCO3- prin legarea hidrogenului necesar formarii acidului carbonic, care in schimb formeaza apa si CO2. Concentratia de CO2 este mentinuta in limita de respiratie care elimina CO2 care se acumuleaza. Rinichii genereaza HCO3- consumat in reactie.

          Acizii sunt adusi zilnic in corp. Acestia includ acizi volatili-acidul carbonic si nevolatili-sulfuric, fosforic. Metabolismul carbohidratilor alimentari si a grasimilor produce CO2 care este excretat prin plamini. Daca nu pot fi excretati apare acidoza respiratorie. Metabolismul proteinelor si fosfatul alimentar determina formarea de acizi nonvolatili, acestia sunt tamponati prin sistemul bicarbonat. Pentru a mentine un pH normal rinichii trebuie sa efectueaza doua functii. Prima este de a absorbii tot HCO3- filtrat in tubul proximal si a doua de a excreta zilnic incarcatura de hidrogen prin colector.

Hiponatremie Hiponatremie Contacteaza-ne!

Hiponatremie


 

              Hiponatremia este o anomalie electrolitica frecventa care poate fi observata in insolatie sau drept complicatie pentru alte afectiuni severe. Sodiul este un cation extracelular dominant si nu poate circula liber transmembranar. Homeostazia sa este vitala pentru functia normala a celulelor. Nivelul normal seric de sodiu este 135-145 mEq/l. Hiponatremia este ...


vezi mai multe detalii despre "Hiponatremie"

Diabetul zaharat Diabetul zaharat Contacteaza-ne!

Diabetul zaharat


 

            Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si este caracterizat prin complicatii ce se dezvolta în timp si afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange.             Aflati in fata unei patologii frecvente si fiind influentati de existenta diabetului în familie precum si de kilogramele în plus exsitente la unii ...


vezi mai multe detalii despre "Diabetul zaharat"

Rezistenta la insulina Rezistenta la insulina Contacteaza-ne!

Rezistenta la insulina


 

                  Rezistenta la insulina este un status in care o anumita concentratie a insulinei produce un efect biologic diminuat. Rezistenta la insulina a fost definita arbitrar ca necesitatea unei doze de 200 de unitati de insulina pe zi pentru a obtine controlul glicemic si a preveni cetoza.              Sindroamele de rezistenta ...


vezi mai multe detalii despre "Rezistenta la insulina"
Datorita procesului de optimizare a imaginilor, culorile si calitatea lor nu reflecta intocmai originalul. Preturile serviciilor oferite de noi se pot modifica fara o notificare prealabila. Va rugam verificati preturile telefonic.

ACUPUNCTURA: Despre acupunctura Electroacupunctura Preturi acupunctura
HOMEOPATIE: De ce homeopatie? Principiile homeopatiei Avantajele homeopatiei Indicatiile homeopatiei Consultatia si diagnosticul Tratamentul homeopatic Preturi homeopatie Reguli de urmat in timpul tratamentului homeopat
TRATAMENTE PT SPATE SI COLOANA: kinetoterapie
MEDICINA TRADITIONALA: Medicina traditionala chineza Reflexoterapie Masaj medical Acupunctura
BOLI SI AFECTIUNI: Afectiuni ale ochilor Afectiuni neurologice Boli cardio-vasculare Boli ale oaselor, muschilor si articulatiilor Boli la copii Boli respiratorii Boli digestive Boli renale Boli endocrine Boli genitale si ale sanilor Diabet, nutritie si metabolism Tulburari Psihice Tulburari ale sexualitatii si reproducerii
PRODUSE NATURISTE: Uleiuri Ceaiuri Tincturi Alifii Siropuri
CURSURI : Cursuri de masaj Durata si pretul cursurilor Scoala noastra de masaj cursuri cosmetica