Sunati acum!

 

0771.122.122

 

Natura Medic

Ultimele articole

Picior diabetic

 • Picior diabetic
vezi detalii »

Pelagra - deficienta vitaminei B3 - niacina

 • Pelagra - deficienta vitaminei B3 - niacina
vezi detalii »

Tinctura de soc

vezi detalii »

Ultimele articole

Procedura de curatare a ficatului si a vezicii biliare (Dr. Andreas Moritz)

Procedura de curatare a ficatului si a vezicii biliare (Dr. Andreas Moritz) http://suntsanatos.ro/cure/procedura-de-curatare-a-ficatului-si-a-vezicii-biliare-dr-andreas-moritz.html   Una dintre cele mai importante şi eficiente proceduri în vederea îmbunătăţirii sănătăţii dumneavoastră este curăţarea ficatului şi a vezicii biliare. Acestă procedură durează ...

citeste »

Hipertrigliceridemie

 
Hipertrigliceridemie


Comanda acum!
0771.122.122
Contacteaza-ne!

                           Hipertrigliceridemia este o afectiune frecventa caracterizata prin cresterea trigliceridelor in sange. Conditia este exacerbata de diabetul zaharat necontrolat, obezitate si obiceiuri sedentare, toate acestea prevalente mai ales in societatile industrializate decit in tarile nedezvoltate. Hipertrigliceridemia este un factor de risc pentru boala coronariana cardiaca.

                  Hipertrigliceridemia poate fi clasificata Fredrickson-dupa electroforeza si ultracentrifugarea lipidelor. Aceasta se imparte in hiperlipidemii de tip I, Iia si b, III, IV si V. Tipul I este o afectiune rara caracterizata de nivele sever ridicate ale chilomicronilor si trigliceridelor, peste 1000 mg/dl si peste 10. 000 mg/dl, respectiv. Este cauzata de mutatia genei lipoprotein lipazei –LPL sau a cofactorului ei, apolipoproteina CII. Aceste mutatii nu prezinta un risc crescut de boala aterosclerotica prin nivelele ridicate de trigliceride. Deoarece chilomicronii contin si o cantitate de colesterol, si acesta va fi ridicat. Tipul I este singurul tip de trigliceridemie care nu confera un risc ridicat de a dezvolta boala aterosclerotica coronariana.

                      Tipul IIb
este hiperlipidemia clasica mixta (colesterol si trigliceride crescute) cauzata de nivelul ridicat al LDL si VLDL. Tipul III este cunoscut drept disbetalipoproteinemia sau boala beta de banda larga. Tipic acesti pacienti prezinta colesterol total si trigliceride ridicate confundindu-se cu pacientii cu tipul IIb. Pacientii cu tipul III au nivele ridicate ale IDL, VLDL si risc semnificativ de a dezvolta boala coronariana cardiaca. Tipul IV este caracterizat de nivele anormal de mari ale VLDL si trigliceride sub 1000 mg/dl. Nivelul seric de colesterol este normal. Tipul V este caracterizat de nivele ridicate ale chilomicronilor si VLDL. Nivelul de trigliceride este peste 1000 mg/dl, iar colesterolul total intotdeauna ridicat, LDL este normal.

                     Cind nivelul de trigliceride este peste 1000 mg/dl exista un risc crescut de pancreatita. Deoarece trigliceridele sunt atit de labile nivele de peste 500 mg/dl fac necesara terapia, inainte de scaderea LDL. Sindromul chilomicronilor este frecvent nerecunoscut si mai putin sever decit pancreatita. Durerea abdominala este simptomul de prezentare, dar pot apare si durerea anginoasa si dispneea. Simptomele se remit cind trigliceridele scad sub 1000. Trigliceridemia este asimptomatica pina cind acestea nu depasesc 1000-2000 mg/dl. Pacientii prezinta xantoame eruptive, santoame palmare, hepatomegalie, durere abdominala, pancreatita.

               Tratamentul doreste mai ales diminuarea riscului de evenimente cardiace si pancreatita. Se recomanda o dieta sanatoasa, fara alcool, bogata in acizii omega-3, restrictia grasimilor ingerate, mentinerea unei greutati normale, activitate fizica regulata. Medicatia se bazeaza pe 3 clase de agenti hipolipemianti: fibratii, acidul nicotinic si acizii omega-3. Dintre fibrati se folosesc gemfibrozil si bezafibrat. Dintre statine se folosesc simvastatina, rosuvastatina, atorvastatina pentru efectele lor hipotriglicemiante.
Pacientii cu hipertrigliceridemie, mai ales tipul in care HDL este scazut sunt la risc de evenimente cardiovasculare. Acestia trebuie tratati si pentru factorii de risc cardiovasculari: hipertensiunea, diabetul, fumatul, viata sedentara si obezitatea. Afectiunile ereditare cu hipertrigliceridemie necesita un aport strict restrictionat de grasimi, iar restul trigliceridemiilor pot fi controlate printro dieta mai putin severa, exercitii fizice si scadere in greutate.

             Trigliceridele sunt grasimi care sunt formate din 3 acizi grasi legati covalent la o molecula de glicerol. Trigliceridele sunt trasnportate de catre lipoproteine in circulatie. Trigliceridele sunt prezente in LDL si HDL in proportie de 10%, iar in chilomicroni, VLDL si IDL 50-80%. Lipoproteinele bogate in trigliceride provin din doua surse, endogena si exogena. Calea exogena este cea alimentara, grasimile sunt hidrolizate in acizii grasi liberi si monogliceride si sunt absorbite alaturi de colesterol de catre celulele intestinale. Sunt apoi reesterificate si combinate cu apolipoproteinele si fosfolipidele pentru a forma chilomicronii. Chilomicronii intra in plasma prin ductul toracic, unde se combina cu apoC si apoE de la HDL.

              VLDL sunt produse printrun proces analog caii exogene. Trigliceridele pot deriva din acizii grasi liberi sintetizati de novo sau prin recaptarea chilomicronilor remananti, VLDL sau a acizilor grasi liberi din plasma. VLDL precursor combina trigliceridele, apolipoproteina B100 si fosfolipide, colesterol, putin apoC si apoE.
Orice tulburare a formarii chilomicronilor si VLDL determina cresterea trigliceridelor. Acestea inseamna aport dietar excesiv de grasimi sau o mutatie genetica a unei enzime a caii metabolismului lipidic. Chilomicronii si VLDL sunt metabolizati de catre LPL la trigliceride, eliberind acizii grasi care sunt stocati in grasime si muschi.

 

Cauze genetice. :Anomaliile caii de metabolizare lipidice determina trigliceridemii.

 • Hiperlipoproteinemia tip I este o forma genetica a hipertrigliceridemiei cel mai bine studiata si este determinata de un defect al LPL sau cofactorului apoCII. Boala este frecventa la pacientii cu diabet zaharat tip 1 sau 2, deoarece LPL necesita insulina pentru activitate.
 • Hiperlipidemia familiala combinata este o afectiune autosomal dominanta caracterizata de nivele ridicate ale trigliceridelor sau LDL la pacient si rudele de grad I.
 • Hipertrigliceridemia familiala este de asemeni autosomal dominanta. Acesti pacienti si rudele lor au nivele ridicate de trigliceridemie.

Cauze metabolice

 

 • Diabetul ne. controlat, tipul 1 si 2 este una dintre cele mai comune cauze ale hipertrigliceridemiei. Pacientii cu diabet tip 1 nu au insulina, iar LPL este ineficenta. Controlul diabetului va restabili functia LPL. La pacientii cu diabet tip 2 necontrolat si hiperinsulinemie, trigliceridele sunt ridicate datorita:-ineficientei LPL in rezistenta la insulina;supraproductia de VLDL de catre ficat la obez;-metabolism incomplet al VLDL prin diabet.
 • Obezitatea determina nivele ridicate moderate ale trigliceridelor prin deficienta de LPL si supraproducere de VLDL.
 • Hipotiroidismul determina nivele ridicate de LDL dar si a trigliceridelor.
 • Sindromul nefrotic creste sinteza hepatica de VLDL si incetineste catabolismul LDL si VLDL.

Alte cauze de hipertrigliceridemie

 • -consumul excesiv de alcool si: dietele carbohidrate bogate
 • -pancreatita acuta prin mecanism necunoscut
 • -sarcina.
Acidoza metabolica Acidoza metabolica Contacteaza-ne!

Acidoza metabolica


 

               Acidoza metabolica este o tulburare clinica caracterizata prin cresterea aciditatii plasmei. Trebuie considerata un semn al unei afectiuni de fond. Un acid este o substanta care poate dona ioni de hidrogen, iar o baza este o substanta care poate accepta ioni de hidrogen, in ...


vezi mai multe detalii despre "Acidoza metabolica"

Obezitate Obezitate Contacteaza-ne!

Obezitate


Obezitate

             Factorii care duc la obezitate sunt numerosi: abuz de alimente, conditionare genetica, tulburari endocrine. Simptomele in obezitate sunt: dispnee, dureri articulare, palpitatii, asocieri morbide, hipertensiune arteriala, varice, cardiopatie ischemica, litiaza biliara, diabet zaharat. Obezitatea este caracterizata prin excesul de grasimi in organism  care face ca greutatea corporala sa fie cu 20% sau mai mult decat greutatea ...


vezi mai multe detalii despre "Obezitate"

Beri-beri (deficienta de tiamina) Beri-beri (deficienta de tiamina) Contacteaza-ne!

Beri-beri (deficienta de tiamina)


 

                          Beri-beri este o afectiune determinata de lipsa vitaminei B1 (tiamina), o vitamina hidrosolubila si termolabila necesara pentru metabolismul carbohidratilor. Tiamina este esentiala pentru majoritatea vertebratelor si unele microorganisme. Boala a fost descrisa pentru prima data de medicul olandez Jacobus Bonitus in Java. Bastinasii denumeau conditia beri-beri, insemnind precum oaia, deoarece ...


vezi mai multe detalii despre "Beri-beri (deficienta de tiamina)"
Datorita procesului de optimizare a imaginilor, culorile si calitatea lor nu reflecta intocmai originalul. Preturile serviciilor oferite de noi se pot modifica fara o notificare prealabila. Va rugam verificati preturile telefonic.

ACUPUNCTURA: Despre acupunctura Electroacupunctura Preturi acupunctura
HOMEOPATIE: De ce homeopatie? Principiile homeopatiei Avantajele homeopatiei Indicatiile homeopatiei Consultatia si diagnosticul Tratamentul homeopatic Preturi homeopatie Reguli de urmat in timpul tratamentului homeopat
TRATAMENTE PT SPATE SI COLOANA: kinetoterapie
MEDICINA TRADITIONALA: Medicina traditionala chineza Reflexoterapie Masaj medical Acupunctura
BOLI SI AFECTIUNI: Afectiuni ale ochilor Afectiuni neurologice Boli cardio-vasculare Boli ale oaselor, muschilor si articulatiilor Boli la copii Boli respiratorii Boli digestive Boli renale Boli endocrine Boli genitale si ale sanilor Diabet, nutritie si metabolism Tulburari Psihice Tulburari ale sexualitatii si reproducerii
PRODUSE NATURISTE: Uleiuri Ceaiuri Tincturi Alifii Siropuri
CURSURI : Cursuri de masaj Durata si pretul cursurilor Scoala noastra de masaj cursuri cosmetica