Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/naturame/public_html/include/config.php on line 54
Intoxicatiile la copil
 


Sunati acum!

 

0771.122.122

 

Natura Medic

Ultimele articole

Impotenta

  • Impotenta
vezi detalii »

Hipercolesterolemie familiala

  • Hipercolesterolemie familiala
vezi detalii »

Diabet insipid

  • Diabet insipid
vezi detalii »

Ultimele articole

Procedura de curatare a ficatului si a vezicii biliare (Dr. Andreas Moritz)

Procedura de curatare a ficatului si a vezicii biliare (Dr. Andreas Moritz) http://suntsanatos.ro/cure/procedura-de-curatare-a-ficatului-si-a-vezicii-biliare-dr-andreas-moritz.html   Una dintre cele mai importante şi eficiente proceduri în vederea îmbunătăţirii sănătăţii dumneavoastră este curăţarea ficatului şi a vezicii biliare. Acestă procedură durează ...

citeste »

Intoxicatiile la copil

 
Intoxicatiile la copil


Comanda acum!
0771.122.122
Contacteaza-ne!

                          Intoxicatiile reprezinta totalitate a tulburarilor provocate de introducerea, voluntara sau nu, in organism a uneia sau mai multor subtante toxice numite otravuri.

           Numim intoxicatie la copil
ansamblu de tulburari cauzate de absorbtia, de catre un copil, a unei substante toxice.
Intoxicatiile la copii reprezinta o patologie evitabila. Morbiditatea si mortalitate prezinta o incidenta mai ridicata la varsta copilariei.

O clasificare uzuala a intoxicatiilor ar putea fi urmatoarea:

  • intoxicatii accidentale prezente frecvent la varste mai mici;
  • intoxicatii voluntare cu o incidenta crescuta la pubertate, adolescenta, in special la fete;
  • intoxicatiile iatrogene, ce apar atunci cand este depasita doza.


Dintre toxicele intalnite mai frecvent la copii amintim:

  • medicamente: analgezice, antitusive, antigripale, sedative, hipnotice, anxiolitice, topice;
  • substante utilizate in scop gospodaresc: detergenti, caustice, hidrocarbur, pesticide, cosmetice;
  • plante: matraguna (Atropa belladona), maselarita, ciumafaie, ciuperci.
  • monoxid de carbon (CO), gaz metan.

          
              
Semnele sugestive pentru intoxicatii sunt: aparitia rapida de semne si simptome neurologice, respiratorii, cardiovasculare la un copil anterior in perfecta stare de sanatate.


         Diagnosticul se stabileste in primul rand pe baza anamnezei. Aceasta precizeaza uneori expunerea la toxic, natura toxicului (tablete, lichid), istoricul incidentului. Este necesar stabilirea diagnosticul diferential cu: suferinte ale sistemului nervos central (SNC) (stari comatoase, meningita, encefalita), boli ale tubului digestiv (enterite, gastroenterite), stari convulsive.

           Examenul obiectiv evidentiaza semne si simptome sugestive pentru o intoxicatie: halena, modificarea culorii urinii, semne neurologice (tulburari de echilibru, diminuarea sau exacerbarea reflexelor, stari comatoase) .

           In literatura de specialitate grupul de simptome sugestive pentru o anumita intoxicatie poarta denumirea de toxidrom. Simptomatologia intoxicatiei cu organofosforice se caracterizeaza prin: mioza, facies livid/cianotic, hipersecretie (semn de edem pulmonar acut), fibrilatii musculare.

           Intoxicatia cu antidepresive triciclice (imipramina) se caracterizeaza prin: convulsii, aritmie extrasistolica si midriaza.

           Intoxicatia cu belladona se caracterizeaza prin urmatoarea simptomatologie: agitatie extrema („prinde muste”), halucinatii, midriaza, facies vultuos, tegumente uscate, febra, tahicardie, miscari involuntare.

          Cu ajutorul examinarilor de laborator se stabileste diagnosticul toxicologic prelevandu-se probe de urina si sange care evidentiaza prezenta de toxicului (exemplu: salicilati, paracetamol) .
Diagnosticare prin administrare de antidoturi este o alta metoda de ce identifica prezenta intoxicatiilor de un anume tip: administrarea de naloxon diagnosticheaza intoxicatia cu opiacee, iar o toleranta ridicata la atropina este sugestiva pentru intoxicatia cu organofosforice.

          Tratamentul in cazul unei contaminari oculare consta in: spalatura abundenta cu apa si ser fiziologic timp de 10-20 minute, precum si consult oftalmologic.
In cazul in care copilul prezinta o intoxicatie produsa printr-o contaminare respiratorie se regasesc urmatoarele efecte: leziuni pulmonare acute cauzate de substante caustice, substante clorurate; leziuni pulmonare cronice cauzate prin inhalatia de talc, siliciu; efect cancerigen pulmonar produs prin inhalare de azbest; efect asfixiant ce apare la intoxicatia cu azot, metan, CO.
Terapia in acest caz consta in: scoaterea bolnavului din mediu, administrare de oxigen (O2), bronhodilatatoare, respiratie artificiala.

              Contaminarea orala se recunoaste prin urmatoarea simptomatologie: leziuni locale (iritatie, arsuri), aspiratie si/sau absorbtie sistemica.
Terapia consta in: decontaminarea toxicului de la poarta de intrare cu tinctura de ipeca 30 ml (copil mai mare de 1 an), 15-20 ml (6-12 luni) ; stimularea mecanica a faringelui, apomorfina. Contraindicatiile acestei metode terapeutice sunt: in cazul de precoma, coma; atunci cand copilul a inghitit caustice, in intoxicatii cu hidrocarburi, in hipertensiune arteriala (HTA), boli cardiace si respiratorii severe.
O alta metoda terapeutica este spalatura gastrica ce se face cu 10 ml/kg ser fiziologic; se retine lichid pentru examenul toxicologic. Contraindicatiile metodei sunt: in cazul ingestiei de caustice, hidrocarburi; in starile convulsive si coma.
Terapia prevede si administrarea de carbune activ in doza de 15-50 grame.
Dintre laxative se administreaza sulfat de magneziu (Mg), sulfat de sodiu (Na), citrat de Mg. Acestea se contraindica la pacientii cu insuficienta cardiaca, boli renale, la cei cu ingestie de substante corozive si ileus.

             Spalatura intestinala este o alte metoda terapeutica. Aceasta consta in introducerea de substanta salina izotona in cantitate mare in stomac. Spalatura intestinala este eficienta in cazul ingestiei de toxice cu absorbtie lenta (fier tablete, teofilina) . Scopul acesteia este eliminarea toxicului deja absorbit. In acest sens se creste debitului urinar printr-un aport crescut de lichide; se face perfuzie endo-venoasa (PEV) cu ser fiziologic, glucoza. Debitul urinar se poate creste si prin administrarea de diuretice, cum ar fi furosemid. Modificarea pH-ului urinar induce o diureza alcalina in cazul intoxicatiei cu acid salicilic sau o diureza acida in cazul intoxicatiilor cu substante bazice. Dintre metodele extracorporeale care duc la cresterea debitului urinar sunt: hemodializa utilizata pentru toxice nelegate de proteinele care circula liber in sange-metanol, etilenglicol, salicilati, litiu, teofilina.

Colicile Colicile Contacteaza-ne!

Colicile


 

                 Colicile nu reprezinta o boala, ci este un termen utilizat pentru a descrie plansul inexplicabil la sugarii fara probleme de sanatate.Daca bebelusul are mai putin de 5 luni si plange cel putin 3 ore neintrerupt pe zi, timp de 3 zile pe saptamana, intr-un interval de cel putin 3 luni, ...


vezi mai multe detalii despre "Colicile"

Bronsiolita acuta Bronsiolita acuta Contacteaza-ne!

Bronsiolita acuta


 

                Bronsiolita acuta impreuna cu traheobronsita, pneumoniile interstitiale si bronhopneumonia constituie o infectie acuta inflamatorie difuza a tractului respirator inferior. Infectiile cailor respiratorii prezinta o importanta deosebita, datorita incidentei crescute, a contagiozitatii ridicate, diversitatii etiologice si complicatiilor prin suprainfectie.              Infectiile cailor respiratorii se clasifica in: infectii ale cailor ...


vezi mai multe detalii despre "Bronsiolita acuta"

Epilepsia Epilepsia Contacteaza-ne!

Epilepsia


 

                 Epilepsia este o afectiune cronica ce se manifesta prin crize convulsive recurente, datorate unei descarcari electrice excesive a neuronilor cerebrali.                  Epilepsia se poate manifesta la orice varsta, dar este cu mult mai frecventa la copil decat la adult, deoarece creierul sugarului si copilului este mai vulnerabil, fiind imatur din punct ...


vezi mai multe detalii despre "Epilepsia"
Datorita procesului de optimizare a imaginilor, culorile si calitatea lor nu reflecta intocmai originalul. Preturile serviciilor oferite de noi se pot modifica fara o notificare prealabila. Va rugam verificati preturile telefonic.

ACUPUNCTURA: Despre acupunctura Electroacupunctura Preturi acupunctura
HOMEOPATIE: De ce homeopatie? Principiile homeopatiei Avantajele homeopatiei Indicatiile homeopatiei Consultatia si diagnosticul Tratamentul homeopatic Preturi homeopatie Reguli de urmat in timpul tratamentului homeopat
TRATAMENTE PT SPATE SI COLOANA: kinetoterapie
MEDICINA TRADITIONALA: Medicina traditionala chineza Reflexoterapie Masaj medical Acupunctura
BOLI SI AFECTIUNI: Afectiuni ale ochilor Afectiuni neurologice Boli cardio-vasculare Boli ale oaselor, muschilor si articulatiilor Boli la copii Boli respiratorii Boli digestive Boli renale Boli endocrine Boli genitale si ale sanilor Diabet, nutritie si metabolism Tulburari Psihice Tulburari ale sexualitatii si reproducerii
PRODUSE NATURISTE: Uleiuri Ceaiuri Tincturi Alifii Siropuri
CURSURI : Cursuri de masaj Durata si pretul cursurilor Scoala noastra de masaj cursuri cosmetica